Global G2 Koksmes 20cm

€103,50
Artikelnummer: G2
Beschikbaarheid: Op voorraad (13)
Levertijd: 1-3 dagen

De Global G2 is een stabiel en gebalanceerd koksmes. Door zijn ergonomische vormgeving en optimale verhouding tussen handvat en lemmet ligt het mes heel prettig in de hand. Kwetsbare materialen, als hout of klinknagels, ontbreken op het mes wat er mede voor zorgt dat het mes bestand is tegen veelvuldig gebruik.

Het lemmet van Cromova 18 staal wordt met een slijphoek van 15-17 graden vlijmscherp afgeleverd. De kleine deukjes in het handvat zorgen voor optimale grip. Dit alles maakt de Global G2 een perfect koksmes, zowel in ontwerp als op functioneel gebied!

 

KOKSMESSEN:
Het belangrijkste mes in elke keuken. Professionele koks prefereren een koksmes met een lemmet van 26cm of zelfs nog groter. Koksmessen zijn ook bedoeld om in snel tempo grote hoeveelheden voedsel te snijden.
Consumenten kiezen vaak voor een bescheidener afmeting, meestal met een lemmetlengte van 20cm.
 
 
GLOBAL MESSEN SEDERT 1985
 
Global messen zijn vandaag de dag niet meer weg te denken in zowel de professionele- als de hobbykeuken. Met recht heeft het Japanse mes zijn plaats verworven tussen de gevestigde Europese messen. Global messen hebben specifieke eigenschappen die het merk onderscheid van anderen.
 
Het oorspronkelijke ontwerp van Global messen van de hand van ontwerper Komin Yamada werd in 1985
geregistreerd door fabrikant Yoshikin. Het revolutionaire ontwerp van de handgreep maakte al snel furore. Diverse keuringsdiensten vonden het belangrijk voor de hygiëne om een mes uit (ogenschijnlijk) één stuk staal op te nemen in de horeca.
 
Het mes wordt gesmeed en is vervaardigd uit het gepatenteerde “CROMOVA” staal. Deze staalsoort met een
hardheid van 56 – 58 Rockwell garandeert weinig breuk en is zo goed als roestvrij. De handgreep is door zijn
kuiltjesprofiel antislip. De messen zijn geslepen onder een hoek van 15 - 17° waardoor een langere scherpte dan een traditioneel Europees mes is gewaarborgd.
 
De huidige serie Global messen en aanverwante artikelen zoals die thans in de winkels ligt is zeer groot. Naast de messen zijn er ook wetstenen, aanzetstalen (keramisch en diamant), spatels, schepwerk, blokken en foedralen verkrijgbaar. Het assortiment is vanaf 1985 uitgebreid van 16 naar meer dan 100 messen en overige producten.
 
De vele prijzen die Global in de wacht sleepte zijn eveneens ongekend. 1990 Japanse ontwerpprijs MITI, 1991 een prijs voor het internationale ontwerp jaarboek, 1992 beste koksmes kookgilde Benelux, 1995/2003 en 2011 beste mes WHICH tijdschrift Engeland en in 1996 uitgeroepen tot scherpste “Cheffs” mes A La Carte, Duitsland.
 
MATERIAAL:
Het door fabrikant Yoshikin gepatenteerde ‘CROMOVA 18 Stainless Steel’ is een staallegering van chroom, nikkel en koolstof met toevoeging van molybdeen en vanadium.
Hoe meer koolstof, hoe harder het staal. Nadeel is dat het staal gevoeliger wordt voor roestvorming. Dit wordt opgevangen door het toevoegen van stoffen als molybdeen en vanadium.
 
FABRICAGE:
Het mes bestaat, in tegenstelling wat vaak gedacht wordt, uit 3 delen.
a. lemmet
b. twee “schilden”, die tot het heft gevormd worden.
 
LEMMET:
Dit wordt gesmeed en krijgt vervolgens door “ijsharden” zijn hardheid. De Global messen hebben een hardheid van 56-58 Rockwell. De hardheid van de traditionele gesmede Europese messen ligt tussen de 52-55 Rockwell.
 
HEFT:
Dit bestaat dus niet uit een massief stuk staal, daar dit geen optimale balans aan het mes zou kunnen geven. De twee “schilden” worden afgevuld met zand, om zodoende per mes een goede balans te krijgen. Het dieptereliëf van het heft zorgt er voor dat het mes vast in de hand ligt, ook als het nat of vet is. De uitzondering op deze fabricagemethode is de “GF-serie”. Deze “F” staat voor forged, het mes is massiever doordat er meer staal aan te pas komt. Omdat hierdoor het lemmet meer gewicht krijgt wordt er een soort krop op gesmeed zodat het mes een optimale balans behoud. Deze krop loopt echter niet door tot aan de hiel van het mes, daar dit problemen zou geven bij het naslijpen van het mes. 
 
SLIJPING:
De hoek, waarin een Global mes geslepen wordt is ongeveer 15 - 17°. Bij de Europese messen ligt dit tussen de 20-22°. De kleine slijphoek en de dunnere staalmassa aan het snijoppervlak zorgen ervoor dat een Global mes bij het snijden minder weerstand geeft, waardoor het makkelijker door het ingrediënt snijdt. Het overgrote deel van de Global collectie is voor zowel rechts- als linkshandige te gebruiken. Dit echter m.u.v. de DEBA messen. Deze series zijn in principe aan één kant geslepen. Dus standaard voor rechtshandige, voor linkshandige zou het een soort effect hebben dat er met een bot mes gesneden wordt. De DEBA serie wordt ook deels geleverd met een slijping voor linkshandige.
 
 
ONDERHOUD:
Kwaliteitsmessen moet u nooit zo maar in een keukenla laten slingeren. Door het contact met andere harde
voorwerpen zal het snijvlak beschadigen. Een messenmagneet aan de muur of het speciaal voor Global messen ontworpen messenblok is de oplossing.
 
De hardheid van het staal heeft zowel voor- als nadelen. Het grootste voordeel is dat het mes veel langer scherp blijft. Nadeel is echter dat het mes alleen aangezet kan worden op een keramisch “aanzetstaal” of een
diamantslijper. Het metalen aanzetstaal is niet hard genoeg plus dat het materiaal te grof is, waardoor er
beschadigingen op het lemmet kunnen komen. Het aanzetstaal is alleen een onderhoudsmiddel, te vergelijken met schoensmeer bij schoenen, regelmatig gebruik hiervan verlengt de duur van de scherpte van het mes. Na verloop van tijd zal het mes geslepen moeten worden. Dit kan met behulp van een wetsteen of de Shinkansen waterslijper. 
 
Deze laatste is een apparaatje dat gevuld dient te worden met water, het bevat afhankelijk welk model 2 of 3 “slijpwieltjes” waar het mes handmatig tussendoor gehaald moet worden (altijd in één richting bewegen). Het mes ‘valt’ automatisch in de goede hoek om te slijpen.
Ga bij gebruik van een wetsteen als volgt te werk. Een Global mes moet in een hoek van 15 - 17° op de wetsteen geplaatst worden (dit is bijna vlak). Het is van groot belang deze hoek tijdens het slijpen constant te houden, daar de hoek anders teniet wordt gedaan. Er zijn slijphulpjes leverbaar om de juiste hoek te houden. Deze worden op de rug van het mes geschoven en houden constant de juiste hoek op de steen. U slijpt het mes van punt naar krop en terug in een gelijkmatige beweging.
Voor een complete gebruiksaanwijzing van de verschillende modellen waterslijpers en wetstenen verwijzen wij u naar onze website www.lacucina.nl
 
REINIGING:
Global messen kunnen het best gereinigd worden met een warm sopje of gewoon onder de warme kraan. Wel
direct na reiniging afdrogen, anders kunnen er oxidatieplekjes ontstaan op het lemmet. Niet in de vaatwasmachine reinigen, daar deze over het algemeen gesloten blijft tot de afwas geheel gedroogd is. Door de condens die in de machine blijft kan het mes ook gaan oxideren. Mocht u onverhoopt toch plekjes op uw mes hebben dan zijn deze eenvoudig te verwijderen met een beetje staalfix of roestvrijstaalreiniger.
 
EIGENSCHAPPEN:
1. Naadloze afwerking (zeer hygiënisch, geen bacterievorming).
2. Uitgekiende balans tussen lemmet en heft.
3. Optimaal “antislip” heft.
4. Geen voorgevormd heft (een ieder kan het mes op zijn manier vasthouden).
5. Verfijnde snijtechniek mogelijk, door unieke slijphoek.
6. Zeer uitgebreide collectie.
7. Uitgesproken design.
 
ROEST OF AANSLAG OP MESSEN:
“Roestvrij” staal betekent in feite altijd “slecht roestend” staal. Immers, staal bestaat altijd hoofdzakelijk uit
ijzerdeeltjes en deze oxideren nu eenmaal in verbinding met zuurstof. Deze oxidatie kan effectief worden
tegengegaan door chroom en bijvoorbeeld molybdeen aan het staal toe te voegen en dat in samenwerking met zo zorgvuldig mogelijke oppervlaktebewerkingen. Om een mes scherp te krijgen en te houden moet het messenstaalechter vrij veel ijzer bevatten (meer dan het staal van bijvoorbeeld een roestvrijstalen pan).
 
Oxideren blijft dus altijd mogelijk. Vooral als:
 
- het mes niet goed wordt schoongemaakt. Voedselrestanten veroorzaken oxidatie
en kunnen zelfs het staal “aanvreten”.
- het mes met agressieve schoonmaakmiddelen wordt gereinigd. Bijvoorbeeld het
gebruik van een vaatwasmachine versnelt oxidatie door het vaak aanwezige zout
in de gebruikte zeepmiddelen in combinatie met de hoge temperatuur.
- het mes niet goed wordt afgedroogd.
 
Vrijwel altijd kan de daardoor ontstane lichte aanslag of roestvlek met een polijstmiddel (bijv. “Staalfix” of een
andere rvs-reiniger) weggepoetst worden. In ieder geval is het raadzaam om uw messen meteen na het
schoonmaken te drogen en bij gebruik van een vaatwasmachine uw messen nooit in de machine op te laten
drogen. 
 
Bij Global messen is op de plek tussen handvat en lemmet de ijzerconcentratie het hoogst door het bijzondere
productie procédé. De kans op oxidatie is hier dus het grootst. Wij adviseren daarom Global messen niet in de
vaatwasser te doen, ook al omdat door het gerammel in de bestekbak het snijvlak kan beschadigen. Bovendien zullen de bekende zwarte stippen op het handvat verdwijnen: deze stippen zijn namelijk aangebracht met Japanse lak.
 
Voor alle duidelijkheid: het ontstaan van oxidatie zoals boven beschreven, heeft niets te maken met de kwaliteit van het staal. Global messen zijn vervaardigd uit hoog gelegeerd roestvrij staal.
 
0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen