Rijsmand lang ovaal 750 gram met groefpatroon

€13,95
Artikelnummer: 1.5.2
Beschikbaarheid: Op voorraad (6)
Levertijd: 1-3 dagen

Rijsmandjes / Banneton geven steun en vorm aan het rijzende (zuurdesem)deeg.

Sinds 1920 worden deze vormen al gemaakt van gemalen hout. Het gemalen hout is een natuurlijk product gemaakt van vers sparrenhout, dat vrij is van chemische toevoegingen en op een puur fysieke manier wordt geproduceerd.

Afmeting 29x13x7 cm

De mandjes laten een mooie afdruk op de korst achter, een kenmerk van zelf (met de hand) gemaakte broden. Rijsmandjes nemen ook een heel klein beetje vocht op waardoor de buitenkant van het deeg minder plakt. Het hele dunne, droge laagje kan je dan iets makkelijker insnijden, het brood kan dan mooi openen tijdens het bakken.

Broodvormen (rijsmanden) worden al bijna tweehonderd jaar gebruikt.

In eerste instantie werden de mallen gemaakt van stro. Het stro is later vervangen door duurzamer rotan, dat nog steeds wordt gebruikt. Rotan is een klimpalm uit tropische regenwouden. Het gebruik van rotan wordt om ecologische redenen dan ook afgeraden. Gemalen hout of houtpulp daarentegen wordt gewonnen uit vers sparrenhout uit lokale bossen in Duitsland en is daarom vanuit ecologisch perspectief een veel beter alternatief.

De verse boomstammen, afkomstig uit duurzame bosbouw, worden tijdens het aanvoeren van water tegen de roterende steenrollen gedrukt. Hierdoor wordt de houtstructuur verbroken en ontstaat een vezelachtig materiaal van cellulosemoleculen die aan elkaar zijn gehecht. Alle andere houtcomponenten, zoals lignine, een natuurlijke houtlijm, blijven behouden.

Je herkent dit aan de licht geelbruine verkleuring van de vorm, aangezien lignine verantwoordelijk is voor de vergeling veroorzaakt door hitte tijdens het drogen of zonlicht. Deze vergeling is dus geen defect, maar een bewijs van de natuurlijke staat van de gebruikte houtpulp.

Water wordt toegevoegd om van de pulp een pap te maken. Voor elke broodvorm is er een apart persgereedschap, waarin de pulp wordt gevuld. Onder hoge druk wordt het water uit de pulp geperst in het persgereedschap, waardoor de verse broodvorm ontstaat uit het gecomprimeerde vezelmateriaal.

Na het drogen worden de ruwe randen van de mallen geschuurd en wordt een kwaliteitscontrole uitgevoerd.

 

Instructies voor gebruik

De broodvormen van gemalen hout zijn veel geschikter voor thuisbakkers dan broodvormen van rotan, de volgende redenen spreken voor zich:

  • Makkelijker om het deeg uit te kloppen omdat het niet blijft steken in de groeven van de rotanvorm
  • een betere vochtopname van de vorm maakt het rijzen van deeg gemakkelijker
  • gemakkelijker schoonmaken

Houd er rekening mee dat de broodvormen nooit worden gebruikt om het brood te bakken, ze worden alleen gebruikt om het deeg te laten rijzen.

 

Voor (eerste) gebruik

De rijsmand is direct klaar voor gebruik zonder uitgebreide voorbehandeling. 

Je kunt het kort uitborstelen en dan de binnenkant afstoffen met een beetje bloem of aardappelzetmeel. 

Na gebruik

De broodvormen zijn alleen bedoeld om het deeg te laten rijzen en mag niet in gebakken worden. 

De vorm is na het gisten van het deeg nog vochtig, het heeft water aan het deeg onttrokken. Voordat je de mal opbergt, moet deze volledig drogen om schimmel veilig te voorkomen. Plaats de vorm (en) afzonderlijk op een warme en goed geventileerde plaats. Je kunt de restwarmte uit de oven ook gebruiken na het bakken van het brood. Bij circa 100 - 120 graden Celsius drogen de schimmels sneller zonder te worden beschadigd en worden tegelijkertijd eventuele ziektekiemen gedood.

Reiniging

De vormen van gemalen hout mogen alleen droog worden gereinigd.  Borstel de mal (indien nodig) alleen met een borstel. Volledig gedroogde en gereinigde vormen kunnen zonder problemen in elkaar worden gestapeld dat is wel zo ruimtebesparend. We raden aan om een plek te kiezen met voldoende ventilatie.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen